Antalet e-postmeddelanden med skadlig kod ökat med mer än 6.000%

Säkerhet

10/05 2016

Enorm ökning av skadlig kod i e-posten

Under de senaste månaderna har WeCloud sett en enorm ökning av skadlig kod i e-posttrafiken, både till kunder i och utanför Skandinavien. Nya siffror visar på en tusenprocentig ökning och de höga nivåerna ser ut att hålla i sig.

WeCloud, som är en av Skandinaviens största leverantörer av e-postsäkerhetslösningar, hanterar miljontals e-postmeddelanden åt både privata och offentliga verksamheter. Genom analys och skanning av e-posttrafiken identifieras och rensas trafiken från spam och malware.

WeCloud rapporterade redan i februari om ökade nivåer skadlig kod i e-posttrafiken. Under mars och april månad har WeCloud uppmätt en fortsatt, och nu enorm, ökning av antalet skadliga koder som skickas via e-post. Vid en jämförelse med de nivåer som registrerades i januari 2016 har antalet e-postmeddelanden med skadlig kod ökat med mer än 6.000%.


Den största mängden skadliga koder som identifierats är av typen ”ransomware”, alltså skadlig kod som krypterar mottagarens filer och kräver en lösensumma för att återställa filerna. Under de senaste månaderna har angriparna bifogat olika typer av skript-filer med e-posten. Om skripten aktiveras av mottagaren laddas en modern ransomware, kallad ”Locky”, ned till datorn.

-”De ransomware som distribueras via e-post har visat sig vara mycket lönsamma för angriparen, och jag räknar med att vi tyvärr kommer se en fortsatt hög nivå av skadlig kod i e-posten”, säger RIkard Zetterberg, VD på WeCloud.

En av de vanligaste attackerna består av ett e-postmeddelande med en bifogad ZIP-fil som i sin tur innehåller ett javascript. Men det var inte bara e-post med skadlig kod som ökade under mars och april, även den totala mängden skräppost dubblerades nästan under perioden januari till april 2016.

Cloudmark, en av världens största databaser för spam och virus-identifiering av e-post, rapporterar liknande siffror i sin nya ”Q1 Security Threat Report”. Rapporten kan laddas ner här. Även om den totala mängden skadlig kod i e-posten minskat något under april månad så ligger nivåerna fortfarande högt över tidigare normala nivåer.

Källa:http://nyheter.wecloud.se/2016/05/enorm-okning-av-skadlig-kod-i-e-posten.html