Combi Wear Parts bytte bort IT-krångel med moltjänster

Vi behövde någon som låg i framkant eftersom vi blir mer och mer mobila och behöver kunna jobba säkert.

Emma Johansson
IT-chef, Combi Wear Parts

Combi Wear Parts är ett av världens ledande företag som utvecklar, tillverkar och säljer slitdelar till entreprenad-, gruv- och muddringsindustrin. Produkterna är patenterade och säljs i mer än 50 länder. I takt med att företaget växte i Sverige och globalt blev dess IT allt mer omständligt och tidskrävande. Beslut togs att outsourca både drift och underhåll till IT-mästaren.

Varför valde ni IT-mästaren?

– Vi var ute efter en partner som kunde blicka framåt och som kunde tänka ut nya lösningar när det gäller olika utmaningar man ställs inför i och med att man utvecklas och blir mer mobil. Vi ville undvika hemmasnickrade lösningar. Vi ville jobba med någon som var ledande inom området, säger Emma Johansson, IT-chef på Combi Wear Parts.

Situation

Combi Wear Parts, som har sitt huvudkontor i Kristinehamn, hade ett tiotal servrar utspridda på tre av sina anläggningar. All backup sköttes manuellt och företagets ökade mobilitet gjorde att fjärråtkomstlösningen, som sköttes genom VPN, till slut blev ohållbar. Det var även tidsödande och krångligt att koppla upp nya användare till företagets IT-miljö. Den var inte centraliserad och var svår att konfigurera.
     – Vi hade helt enkelt inte kompetens till att ta hand om servrarna på rätt sätt, minns Emma Johansson, och pekar särskilt på företagets tyngre design- och modelleringsprogram CAD (Computer-Aided Design).

Lösning

IT-mästaren erbjöd en helhetslösning. Företagets applikationer, program och mejlsystem centraliserades i ett så kallat moln. Alla servrar, förutom just CAD-servern, flyttades till IT-mästarens serverpark i Örebro för drift, underhåll och backup-hantering. Som en extra säkerhetsåtgärd speglas alla filer och dokument automatiskt till en andra serverhall i Karlstad.
     Transformationen till molnet tog cirka ett halvår och var klar under våren, 2011.
     Upplägget innebär att Combi Wear Parts nu har en punkt-till-punkt access till den centrala servern via internet. Servern kommunicerar i bilder, skärmdumpar, till användaren vilket gör att man kan jobba med tunnare klienter och spar datorprestanda.
     – Vi får så mycket mer ut från den här lösningen jämfört med den vi hade tidigare, säger Emma Johansson. Hon anser att både åtkomst och stabilitet har förbättrats ”avsevärt” sedan man började med molntjänster. Det har också gjort kommunikationen på företaget mer flexibel.

Rickard Miller, Account Manager på IT-mästaren, förklarar hur det går till:
     – Om personal är utanför kontoret loggar de in genom ett webbgränssnitt. De skriver användarnamn och lösenord och får en en SMS-kod, för ökad säkerhet, som gör att de kan komma in i systemet. De kan sitta hemma, på ett hotell, eller jobba på vilken wifi- eller 3G-uppkoppling som helst. De har samma åtkomst som om de satt på kontoret.
     Tillsynen av CAD-servern löste man med hjälp av en konsult som sköter underhåll på plats i Kristinehamn. Uppdateringar och backuper sköts med automatik.

Resultat

– Vi är verkligen jättenöjda. Vi har blivit mer mobila och fått en mycket bättre säkerhet, säger Emma Johansson.
     – Vi kan koppla upp användare på ett mycket enklare sätt och kan lägga till och dra ifrån användare med olika typer av säkerhetsupplägg. Detta är särskilt praktiskt om vi till exempel vill att externa partners tillfälligt ska kunna komma åt något i vårt system.
     Betallösningen innebär bättre kontroll på IT-kostnader. Man betalar för antalet användare per månad.
     Och krånglet? Ja, det är som bortblåst, säger Emma Johansson. Istället för att hantera åtkomstproblem som förut kunde uppstå på enskilda datorer, så ringer man till IT-mästaren.

 

Om Combi Wear Parts
Tillverkar slitdelar till last- och grävmaskinskopor och muddringsfartyg i extremt slitstarka material. Combi Wear Parts har cirka 80 anställda och är dotterbolag till Nordens största stålgjuterigrupp, Keycast Group, och har kontor i Kristinehamn och Ljungby, samt i Krefeld i Tyskland och i Chicago i USA.