Riksbanken: Cyberangrepp ett allvarligt hot mot den finansiella infrastrukturen

Säkerhet

7/06 2017

Normal
0

21

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,serif;}

Den finansiella infrastrukturen i Sverige fungerar överlag väl. Den består av säkra och effektiva system. Det finns dock sårbarheter och risker som kan leda till störningar i det finansiella systemet. Det visar den årliga rapporten Finansiell infrastruktur 2017.

Det finns framförallt två operativa risker som behöver hanteras för öka säkerheten och effektiviteten i den finansiella infrastrukturen: 

  • Cyberangrepp utgör ett allvarligt hot mot den finansiella infrastrukturen. Under senare år har det genomförts allvarliga angrepp mot finansiella institut och cyberhot uppmärksammas därför alltmer av myndigheter och andra aktörer i det finansiella systemet, både i Sverige och internationellt. Som en konsekvens har samtliga infrastruktursystem som Riksbanken övervakar arbetat med att stärka sin motståndskraft mot cyberangrepp under det senaste året. Riksbanken kommer under 2017 att följa systemens fortsatta arbete med cybersäkerhet, särskilt utvecklingen att systemens IT-verksamhet i allt högre utsträckning läggs ut på externa leverantörer och dess påverkan på motståndskraften mot cyberangrepp.
  • Den operativa risken i det finansiella systemet är förhöjd till dess att Euroclear Sweden har bytt ut sitt IT-system för värdepappersavveckling, VPC-systemet. Euroclear Sweden behöver därför säkerställa att anpassningar av det befintliga VPC-systemet till nya regleringar inte påverkar kontinuiteten eller tillförlitligheten i den dagliga verksamheten.

http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Nyheter/2017/Cyberangrepp-ett-allvarligt-hot-mot-den-finansiella-infrastrukturen/

 

http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/Fin_infra/2017/rap_finansiell_infrastruktur_170607_sve.pdf